Onze CO2 uitstoot in scope 3 van 2023

9/9/2024
Wij willen graag duurzaam ondernemen en zetten ons in om steeds een beetje groener te worden. De CO2-prestatieladder helpt ons hierbij. Nu we zijn gecertificeerd op niveau 5, monitoren wij ook onze uitstoot in de keten (scope 3). In scope 3 bekijken we onze uitstoot dus in breder perspectief. Alle CO2-uitstoot in de gehele levenscyclus van de producten die wij kopen, maken of verkopen is in deze scope opgenomen.

Upstream en downstream

De levenscyclus van een product wordt onderverdeeld in upstream en downstream. Bij upstream wordt alle uitstoot bedoeld die heeft plaatsgevonden vóórdat het product bij ons is aangekomen. Voorbeelden zijn uitstoot veroorzaakt door de inwinning van een grondstof, het transport van een grondstof en de uitstoot tijdens het productieproces. Bij downstream gaat het juist om de uitstoot die ontstaat nadat wij het product hebben ontvangen. Denk hierbij aan de uitstoot die wordt veroorzaakt door het gebruik van het product. Het transport van het product naar de eindgebruiker, het verwijderen ervan en de uitstoot bij het recyclen of verbranden.

Omdat wij een dienstverlenende organisatie zijn en geen fysieke producten bewerken, doorverkopen of vervoeren hebben wij geen downstream uitstoot. De uitstoot die door ons wagenpark wordt veroorzaakt zit al in scope 1 (fossiele wagens) of 2 (elektrische wagens).

Onze scope 3 uitstoot

Wij hebben de uitstoot in scope 3 in beeld gebracht voor alle werkmaatschappijen gezamenlijk. De volledige scope 3 analyse vind je in deze PDF

In 2023 is onze scope 3 uitstoot in absolute zin gestegen. De uitstoot wordt namelijk met name bepaald door inkoop van goederen en diensten en door de groei van de organisatie is er in 2023 automatisch meer ingekocht.

TreeTracker

Naast de uitstoot in cijfers hebben we ook gekeken naar onze grootste leveranciers. Een belangrijk gegeven om te bepalen in welke keten we de grootste kans hebben om uitstoot te reduceren. Uit deze zogenaamde ketenanalyse van 2021 is naar voren gekomen dat onze partner TreeTracker één van onze grootste leveranciers is. Daarom hebben wij besloten om onze scope 3 doelstelling te richten op de keten boominspecties. Door TreeTracker in te zetten, was ons plan om in 2023 6,5% uitstoot reduceren in de keten boominspecties. Het idee erachter was dat door de inzet van TreeTracker minder rijbewegingen nodig zijn.

Ons doel in 2023

In 2023 was ons doel om TreeTracker in te zetten bij 40% van de projecten in de keten boominspecties. Hier is in de marketingcommunicatie en de werving ook volop op ingezet. Zo heeft De Boominspecteurs met de nieuwe dienst Boominspectie Plus een webinar georganiseerd, diverse artikelen gepubliceerd in vakbladen, hebben we deelgenomen aan de Vakbeurs Openbare Ruimte en hebben we marketingmateriaal ontwikkeld, speciaal gericht op de gecombineerde inzet met TreeTracker.

Wat hebben we gerealiseerd?

In 2023 hebben we 3 projecten samen met TreeTracker kunnen oppakken. In totaal hebben we bij 3% van de projecten in de keten boominspecties samengewerkt met TreeTracker. Dat betekent dat de doelstelling van 2023 niet is gehaald. In termen van bomen is het aandeel 8%. Van de 598.275 geïnspecteerde bomen zijn er 46.000 met TreeTracker geïnspecteerd.

Omdat de CO2 besparingen met TreeTracker in de praktijk tegen vallen is besloten om voor 2024 een nieuwe keten te kiezen. De keuze is gevallen op het besparen van CO2 bij de aanleg van groeiplaatsen. Meer info hierover volgt later.

Keteninitiatieven

Zeker in scope 3 is samenwerken een bepalende succesfactor. We nemen dan ook met veel plezier deel aan een aantal circulaire keteninitiatieven.

Zo werken we met Insert Marktplaats, Boomtotaalzorg, Ginkelgroep, Loohorst Landscaping, Pius Floris, TreeVision en Van de Haar Groep aan het voorkomen van kap door verplantbare bomen aan te bieden op Insert Marktplaats Dit initiatief is al in de lucht, dus mocht je een opdrachtgever treffen die belangstelling heeft, dan kan dat!

Daarnaast hebben we in 2023 / 2024 gewerkt aan een circulair stamhout project met Rotterdamskrom Rotterdamskrom wilde graag uitproberen of er van gevelde populieren circulaire puzzels gemaakt kunnen worden. Twee trainees hebben een inspectiepaspoort ontwikkeld dat gebruikt kan worden ter beoordeling van te vellen bomen (in dit geval populieren) op hun geschiktheid om puzzels van te maken. Jaco Houweling heeft hen hierbij begeleid.

Verder doen we al jaren mee met Stichting Positieve Impact

Andere scope 3 besparingen

Omdat ook wat kleinere acties in de keten wel degelijk verschil maken, bekijken we ook in de bedrijfsvoering wat we kunnen doen om CO2 te besparen. Een greep uit de maatregelen die we in gang hebben gezet:

  • Onze broodjes betrekken we van een lokale leverancier, die alleen streekproducten gebruikt.
  • Ons bedrijfsfruit is lokaal.
  • We hebben een composthoop voor tuinafval en scheiden ons afval zo veel als mogelijk.
  • Onze hardware wordt gerecycled via Requipment.
  • Mobiele telefoons en lege cartridges deponeren we in de blauwe box van Eeko.
  • Onze tuin wordt onderhouden door Fermwerk – een lokale organisatie met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Er zijn afspraken gemaakt over thuiswerken.
  • Medewerkers kunnen gebruik maken van de elektrische leenauto in Linschoten voor zakelijk verkeer
  • En nog vele andere…